1. Home
  2. Dabas för köpare och användare
  3. Sök och utforska produkter på Dabas

Sök och utforska produkter på Dabas

Dabas är Sveriges största öppna produkt- och artikeldatabas för livsmedel och foodservice. I plattformen Dabas hittar du alltid kvalitetssäkrad produktinformation. Här guidar vi dig till hur du kan söka och utforska produkter i vår tjänst www.dabas.com

Sök från Dabas startsida

På Dabas startsida kan du fritextsöka på artikelnummer, artikelbenämning, GTIN, varumärke och företag. Dabas ger dig förslag och hjälper dig med sökningen.

Sök från Dabas startsida

Dabas ger dig förslag med så kallad autocomplete

Sökträfflistan

När du gjort en sökning presenteras resultatet i en sökträfflista. Listan ger artiklarna med högst relevans först. Alltså artiklar som stämmer mest överens med vad du sökt på.

Sökträfflistan

I denna vy framgår hur många träffar du fått i din sökning. Varje produkt i sökträfflistan visas som ett produktkort med artikelbenämning, leverantör, bild, art.nr, GTIN och varumärkets logotype.

Från sökträfflistan kan du göra flera val. Till att börja med kan du välja att sortera om listan efter annat än relevans. Du kan byta från produktkorten till en lista. Du kan markera några artiklar och jämföra dem specifikt. Det finns möjlighet till att filtrera din sökning ytterligare, eller att bevaka din sökning. Längst ned på i sökträfflistan finns också möjlighet att exportera sökträfflistan till Excel.

Det vanligaste användningen av sökträfflistan är att trycka på artiklarna. Då öppnas Dabas produktblad med den kompletta informationen för respektive artikel.

Sökträfflistan som tabell

Ändra sorteringsordning i sökträfflistan

Markera de tre första artiklarna för att jämföra dem, tryck på jämför artiklar
Jämförelsevyn för de tre valda artiklarna

Filtrera sökning

Sökfilter är en kraftfull funktion som hjälper dig hitta rätt, och filtrera ut det du söker efter. Ofta vill man göra kombinationssökningar mellan flera olika filter och sökord.

När du trycker på knappen filter öppnas filtret upp till vänster i sökmotorn.

Sökfilter

När man filtrerar till vänster, ser man resultatet direkt i sökträfflistan till höger. I exemplet nedan väljer vi att filtrera på Märkningar och väljer att kombinera märkningen KRAV med vår sökning på Lasagne. Då får vi följande resultat:

Filtrering på märkningen KRAV
Sökresultat för märkningen KRAV och sökordet Lasagne

När du valt ett sökfilter indikeras dina valda filter med en röd prick. I exemplet ovanför fick vi 4 artiklar med märkningen KRAV och sökordet Lasagne. Om vi trycker på första artikeln i sökträfflistan ser vi att artikeln mycket riktigt är en Kravmärkt Lasagneplatta.

Så hittar du produkterna med rätt tillverknings- och ursprungsland

Torsk från nordostatlanten eller fläskkotlett uppfödd i Sverige? Oavsett vilka produkter du söker i dina upphandlingar eller inköp så förenklar vi nu möjligheterna för dig att kunna söka i Dabas.

För råvaruursprung Kött kan du söka på född, uppfödd, slaktad, förädlad. För fisk- och skaldjur är det fångstzon, och för vegetabiliska råvaror är det plats för odling.

Här visas ett exempel med sökning på sökordet Torsk och råvaruursprung fångstzon Nordostatlanten.

Sökfilter med råvaruursprung

Updaterades 7 september, 2022