Dabas Manual VIII – Dabas Newsroom

Vad är Dabas Newsroom

De flesta företag lägger stora resurser på att utveckla produkter, recept och kampanjer, men om inte kunderna får veta, så är det till liten nytta!

Hur kommunicerar man då företags- och produktnyheter på ett strukturerat och kostnadseffektivt sätt? Hur får ni era kunder att se och läsa om det ni gör?

Vi tror nyckeln är att information finns där kunderna är! Stor del av branschen använder Dabas som ett dagligt verktyg, så genom att också samla branschens nyhetsflöden på ett ställe kan vi hjälpa till att säkerställa att er information når rätt personer i matsverige.

Med Dabas Newsroom får ni:

• En egen företagssida på Dabas där ni kan publicera nyheter, artiklar, filmer, recept och mycket mer.
  • Exponering på Dabas startsida med era nyheter, pressreleaser, product stories, produktlanseringar och kampanjer
  • Möjlighet att skapa Product Stories, annonser för era produktlanseringar, med framträdande plats i Dabas sökträffresultat.
  • Användare ges möjlighet att följa ert företag och skapa egna branschbevakningar kring olika sortiment
  • Ni blir en del av den marknadsrapport som skickas ut varje vecka till de användare som prenumererar på branschnyheter och produktlanseringar
  • Era nyheter och flöden speglas upp i alla de system som i sin tur kopplar på flödet av branschnyheter till sina sidor
  • Ni får en egen levande företagssida i Dabas, som kräver minimalt med underhåll, där ni enkelt kan koppla på nyhetsflöden och synas där era kunder finns.
Orkla har ett Newsroom i Dabas

Så skapar du ett eget Newsroom

Är det första gången du arbetar med Newsroom kommer du behöva aktivera och godkänna användarvillkoren.

Kom igång med Dabas Newsroom

I nästa steg får du godkänna användarvillkoren:

Godkänn användarvillkoren

Därefter är du igång och kan börja skapa ert företags Newsroom – er företagssida på Dabas.

Skapa ert Newsroom genom att följa guiden

Användargränssnittet för Dabas Newsroom fungerar så att användaren skriver in allt innehåll i ytan till vänster. Där finns formulär för att skriva texter, ladda upp bilder och mycket mer. Ytan till höger visar resultatet hur ert Newsroom tar form. Det finns en preview as you type funktion som gör att du ser resultatet till höger samtidigt som du skriver till vänster.

Skriv till vänster – se resultatet till höger.

Logotype och profilfärg

Genom att trycka på Lägg till/ändra logotyp och profilfärg öppnas dialogruta.

Lägg till logotyp och profilfärg
Skriv in färgkod eller välj genom att trycka på färgen. Logotyp laddar du enkelt upp här. Tryck på + Lägg till.

Nyhetsflöde RSS

Lägg till nyhetsflöde – Genom att trycka på knappen öppnas dialogruta för att länka en en RSS till ert nyhetsflöde. Ett enkelt sätt att få era nyheter publicerade på Dabas om ni redan har en nyhetsfunktion i annan tjänst eller på era egna webbplatser.

Lägg till nyhetsflöde med RSS

Recept

Lägg till recept genom att skriva in länk till er egna receptsamling.

Lägg till receptlänk och receptbeskrivning

Youtube

Här har ni möjlighet att länka in ert företags filmer från Youtube.

Lägg till filmer från Youtube
Länk till Youtube-klipp eller spellista

Kvalitet, hållbarhet och socialt ansvar

Här har ni möjlighet att berätta hur ert företag arbetar med Hållbarhet, kvalitet och socialt ansvar.

Här rekommenderar vi att man skriver in en lagom lång text, och länkar vidare för att låta användare läsa mer, exempelvis på ert företags webbplats.

Kontaktpersoner

Här har ni möjlighet att länka in ert företags kontaktpersoner.
Tryck på + Lägg till ny kontaktperson. Då kommer följande dialogruta att visas där ni kan skriva in er information. Det finns möjlighet att ladda upp bild på personen. Avsluta med att spara. Det går att lägga till en eller flera personer. Om ni vill lägga till flera personer upprepar ni bara proceduren.

Lägg till kontaktperson
Lägg till kontaktpersoner

Företagsbeskrivning

Det finns möjlighet att lägga till en företagsbeskrivning. Företagsbeskrivningen visas i sidfoten och där passar det att ha en kort presentation av ert företag eller organisation.

Företagsbeskrivning på Newsroom
Resultatet efter att företagspresentation och kontaktpersoner är tillagt

Spara och publicera Newsroom

Spara ditt Newsroom genom att trycka på Sparaknappen uppe i högra hörnet.

Spara och publicera Newsroom

Vad är en Product Story

Product Story är ett unikt sätt att marknadsföra sina produkter, koncept och lanseringar till branschen. Berätta storyn om er produkt och koppla till era produktblad, och få en framträdande placering och exponering på Dabas. Ni syns både i Dabas sökmotor och startsida – en av branschens mest besökta foodservice-hubbar. Dessutom får ni exponering i marknadsrapporten som skickas ut till branschen varje vecka.

En Product Story
Product Story som syns i sökträffresultatet på Dabas

Så skapar du en egen Product Story

Product Story och Nyhet skapar du från ditt Newsroom. Tryck på + Skapa ny nyhet.

Du skriver in dina nyhetstexter och kopplar in vilka produkter i Dabas du vill använda i din story, i ytan till vänster. I ytan till höger visas resultatet med ”preview-as-you-write”.

När du är klar med din product story kan du publicera den direkt, eller använda datumfunktionen för tidsstyrning. Det går att tidsstyra både publicering och avpublicering.

Tryck på skapa en nyhet
Skapa en product story
Updaterades 22 februari, 2023